Owocowy zawrót głowy, czyli kolorowe soki pełne witamin

Lato to czas kiedy na wyciągnięcie ręki mamy mnóstwo, świeżych sezonowych owoców. W czerwcu zaczynają się truskawki, a później mamy: czereśnie, maliny, porzeczki, agrest, borówki, wiśnie, a jesienią: winogrona, jabłka, gruszki czy śliwki. Warto wykorzystać tę obfitość natury, bo możemy być pewni, że wszystkie te owoce przysłużą się zdrowiu naszych dzieci. Zwłaszcza jeśli zadbamy o to, by pochodziły z upraw ekologicznych lub przydomowego ogródka. Kiedy jednak nasze pociechy niechętnie sięgają po surowe owoce, możemy spróbować przemycić porcję witamin i błonnika w pysznych sokach.

Nie wielu rodziców zdaję sobie sprawę z tego, że soki mogą działać wręcz leczniczo! Wzbogacając dietę naszego dziecka w odpowiedni sok, podawany regularnie możemy na przykład wzmocnić jego organizm, wspomóc odporność lub poprawić przemianę materii. Jakie owoce zatem wybrać?

Truskawki – zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Poza tym oczyszczają jelita i dobrze wpływają na florę bakteryjną układu pokarmowego, zawierają także dużo żelaza, dzięki czemu doskonale chronią przed anemią.

Czarna porzeczka – przez wielu nazywana „super owocem”, zawiera dużo witaminy C, dzięki temu ma właściwości przeciwzapalne i zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, zawiera też dużo łatwo przyswajalnego żelaza i potasu, błonnik oraz polifenole.

Maliny – obfitują w potas, magnez i wapń, które działają wzmacniająco na serce, obniżają ciśnienie krwi i chronią przed miażdżycą. Sok malinowy polecany jest przy walce z niedokrwistością i chorobami układu moczowego, poza tym wspomaga oczyszczanie organizmu. Jego regularne spożywanie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, podnosi odporność na przeziębienia.

Jabłka – są bogate w witaminę C, minerały i pektyny, zawierają także kwercetyny, które wiążą metale ciężkie i tym samym działają odtruwająco. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem i miażdżycą. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, potas reguluje gospodarkę wodną, a żelazo przeciwdziała anemii.

Najlepsze soki to te wyciskane samodzielnie, ze świeżych owoców, wypijane natychmiast po przygotowaniu. Podając dziecku taki napój mamy przede wszystkim pewność, że nie zawiera on konserwantów, sztucznych barwników, ani dodatku cukru. Zacznijmy od przygotowania owoców, które koniecznie muszą być zdrowe, nie ma mowy od odkrajaniu nadpsutych części! Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać jeśli jest taka potrzeba. Dzieci z pewnością chętnie przyłączą się do pracy. Aby dodatkowo zachęcić je do próbowania soków, przygotujmy kolorowe kubeczki i fikuśne słomki, których z pewnością szeroki wybór znajdziemy w sklepach z akcesoriami dziecięcymi. Możemy także ozdobić brzegi szklanki cukrem i ułożyć dekoracje z owoców.

Pamiętajmy jednak, że soki tak jak wszystko, w nadmiarze mogą także zaszkodzić. Podawane bez ograniczeń mogą spowodować nadwagę, próchnicę i biegunkę. Jeśli pozwolimy popijać dziecku sok przez cały dzień, najprawdopodobniej nie będzie miało apetytu na obiad, poza tym ciągła obecność słodkiego napoju w buzi będzie sprzyjać powstaniu próchnicy. Podawajmy zatem soki do wypicia zamiast przekąski lub po posiłku. Pamiętajmy także, że soków, aby były zdrowe, pod żądnym pozorem nie można dosładzać. Jeśli sok z jakiegoś owocu będzie zbyt kwaśmy, możemy połączyć go z innym bardziej słodkim, który zniweluje cierpki smak, doskonale sprawdzą się tutaj jabłka.

Źródło: www.flickr.com/photos/davoxt

Marta
Podobne wpisy